"Het realiseren van een Circulaire Economie, is maar zò succesvol als dat men alle betrokken partijen rond de tafel kan krijgen."

Mensen samenbrengen is voor onze Nederlandse buren een 'makkie'. Nederlanders zijn nu eenmaal bijzonder extravert en laten graag hun mening horen. Het mag dan ook niet verwonderen dat Nederland, wanneer het gaat over Circulaire Economie, ons alweer een stapje voor is.

Vanuit de Kunststoffen werd het initiatief 'Re-Think' opgericht. Een mooi initiatief dat er ook in slaagt om platformen allerhande te voorzien van;

  • objectieve informatie omtrent de huidige duurzaamheid van de Nederlandse kunststof en rubbersector
  • de nodige tools om aan de slag te gaan en positieve, constructieve ideeën aan te brengen over hoe het nog beter kan.


Wat stellen wij er hier in België dan tegenover?

In België zijn Kunststoffen een verdeelde sector. Kunststofverwerkers behoren niet, zoals in Nederland, tot één federatie. Zijn kunststofverwerkers in Nederland allen samen in één federatie (namelijk NRK) dan zijn ze in België verspreid over 4 verschillende federaties. De meeste kunststofverwerkers zijn lid van essenscia. Agoria brengt de tweede grootste groep van kunststofverwerkers samen. Fedustria en de Confederatie Bouw kleinere groepen. Het is dan ook heel wat complexer om de belangen van al deze verspreide groepen te laten convergeren.

Om ons doel te bereiken gaan we dan ook vanuit de Federatie een open en eerlijke dialog aan met onze leden/Bedrijven, politici, afnemers, ngo's en media. Immers de bijdrage die we leveren in de maatschappij is groot! De identiteit van onze sector prima! Kunststoffen zijn waardevol en Belgische kunststofverwerkers gaan verantwoordelijk om met hun grondstoffen, waarbij ze hoogwaardige kwalitatieve producten vervaardigen die ook door onze buurlanden gretig aangekocht worden.

We zijn er van overtuigd dat enkel door goed en constructief gesprek aan te gaan, het beeld ontstaat dat recht doet aan onze industrie. Een beeld dat gebaseerd is op feiten. Een beeld dat getuigt van verantwoordelijkheid en respect. Een beeld van een Federatie welke de schouders onder de Circulaire Economie zette (sinds 1992) en nog steeds zet, en vol energie meewerkt aan het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen.

Ook in België praten we actief over de industrie, met de industrie en door de industrie.

Een werking waarin lidbedrijven een actieve en belangrijke rol te spleen hebben. Immers het zijn onze lidbedrijven die midden in de samenleving staan. Samen met onze lidbedrijven zoekt België nog steeds om eveneens een 'Re-Think' platform op te starten. Een platform waarop we iedereen kunnen uitnodigen om samen na te denken over het optimaal inzetten, gebruiken, hergebruiken en recyclen van Kunststoffen.

 

Federplast.be werkt voortdurend aan haar missie. Inzetten op een meer verduurzaming, naast veiligheid en kwaliteit. Daarbij streven we er naar om als sector steeds meer CO2-uitstoot te reduceren. Dat doen we in onze processen, vaak ook door producten te ontwikkelen die helpen CO2-uitstoot te verminderen. We hebben gemerkt dat niet iedereen hiervan op de hoogte is. Dat onze standpunten en ambities niet altijd gekend zijn.

Bent u zo iemand? Zoekt u méér informatie? Aarzel niet om ons te contacteren: secretariat@federplast.be

 

Met vriendelijke groeten!
Het Federplast.be Team

 

 

 

 

Google+