Het productieproces thermovormen of vacuümvormen is een techniek waar een kunststoffolie in een eerste stap wordt verwarmd met een infraroodstraler tot een plooibare temperatuur. In een tweede stap wordt de verwarmde folie hetzij met vacuüm of met een pers (koudvormen) in een mal tot een product wordt gevormd. In een derde stap wordt het bijgesneden tot een bruikbaar product, het overblijvende afval wordt terug gebruikt in het productieproces.

De meest voordelige eigenschappen van thermovormen zijn de lage materiaal en bouwkosten met een snelle doorlooptijd. Dit maakt dat thermovormen en vacuümvormen ideaal is voor de ontwikkeling van prototypes & lage productie hoeveelheden.

Veel gebruikte materialen in het thermovormproces zijn: polyvinylchloride (PVC), acrylonitril butadieen styreen (ABS), polyetheen (PE), polyethyleentereftalaat (PET), polystyreen (PS) en polypropeen (PP). In de voedingsindustrie worden om de houdbaarheid van de voedingsmiddelen te verlengen, dampwerende folies gebruikt.

Google+