Rotatiegieten is een productieproces voor het vervaardigen van holle kunststof producten. Voor de productie wordt een matrijs in metaal of plaatstaal gevuld met thermoplastisch poeder en gesloten. De matrijs wordt daarna in een oven geplaatst waarna ze samen met het thermoplastische poeder wordt opgewarmd tot de juiste temperatuur. Op hetzelfde ogenblik blijft de matrijs zowel horizontaal als verticaal roteren en smelt de kunststof tegen de matrijswand en neemt zijn vorm aan. Eenmaal de gewenste vorm is bereikt wordt de nog steeds roterende matrijs naar de koelruimte gebracht om gekoeld te worden met water of lucht.

Het rotatiegieten is in vergelijking met spuitgieten bij de productie van kleinere hoeveelheden voordeliger. Dit is dankzij de zeer lage matrijskosten in vergelijking met het spuitgietproces. Voor grotere aantallen is spuitgieten een goedkoper alternatief.

Het rotatiegietproces is het best gekend voor de productie van water & vloeistof tanks maar ook complexere medische producten, speelgoed, zandbakken, kajakken, meubelen, plezierboten en zeer estetische point of sales producten. 

Google+