Het proces van spuitgieten of injection moulding (IM) is een vormgeeftechniek voor thermoplasten met een laag smeltpunt. Bij het spuitgieten wordt eerst kunststof onder de vorm van granulaat of poeder gesmolten tot vloeibare kunststof. Deze viskeuze massa wordt dan onder hoge druk in een matrijs of mal gespoten waarvan de holte de vorm heeft van het uitiendelijke product. Na het ontvormen en afkoeling is geen nabehandeling zoals boren, tappen en ontbramen nodig.

Dankzij spuitgieten zijn complexe producten mogelijk, alleen zijn de kosten van een matrijs zeer duur. Daaerom is spuitgieten vaak alleen rendabel voor grote productieaantallen.

Spuitgieten is één van de meest gebruikte vormgevingstechnieken voor kunststof producten zoals verpakkingen (frisdrank, ijs, boter) waar het uiterlijk en de kostprijs een grote rol spelen.

Ook bij heel wat consumtiegoederen zoals seelgoed, computeronderdelen (muis, toestenbord) en keukengerei speelt de kostprijs een grote rol.  Ook grotere producten zoals een kunststof tuinstoel, vuilnisbak of een massief tafeblad kunnen via spuigieten gemaakt worden.

Binnen de industrie worden ook onderdelen via spuitgieten geproduceerd, natuurlijk zijn hier de mechanische en chemische eigenschappen belangrijker zoals een tandwiel. Daarom worden er kunststoffen gebruikt die bij 150 graden celsius nog sterk zijn. 

Google+