Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar materiaal zoals bijvoorbeeld kunststof dooe een matrijs gepersd wordt. Hoewel extruderen zowel bestaat in een continu of discontinu proces, wordt de continuvorm vaak toegepast bij het vormen van kunststof.

Het woord ‘continu’ geeft aan dat het een constant proces is dat aan een stuk door loopt. De kunststof dat geextrudeerd wordt in door een extrusiematrijs gedrukt. Deze matrijs wordt voortdurend voorzien van nieuwe kunststof dat naar beneden valt of wordt gedrukt.

Door de druk zal de gesmolten kunststof de matrijs verlaten in de gewenst vorm. De kunststof is vanaf nu een extrusieprofel dat daarna gekoeld wordt met water of met lucht.

In principe kunnen alle thermoplastische kunststoffen geextrudeerd worden, bij voorkeur natuurlijk kunststoffen met een laag smeltpun. De meest gebruikte zijn Het meest gebruikt worden PVC, PE, polypropyleen (PP), ABS, PS, polycarbonaat (PC), POM, PMMA en SB.

Het extrusieproces wordt vaak gebruikt voor de productie van platen & profielen in kunststof denk bijvoorbeeld aan buizen, tochtstrips, dakgoten, raamkozijnen, … 

Google+