Het proces van extrusie blaasgieten of extrusion blow moldingĀ (EBM) wordt gebruikt voor de productie van kunststof objecten in grote hoeveelheden. Dankzij deze techniek extrusieblazen (of extrusievormblazen) kunnen thermoplasten met een holle vorm geproduceerd worden, denk maar aan flessen, potten of jerrycans.

In het blaasgietproces wordt een voorgevormd polymeer met een holle vorm aan beide zijden afgeklemd. Vervolgens wordt de voorvorm om een blaaspin geperst. Het voorgevormde plastic wordt verticaal geplaatst tussen 2 halve vormen (matrijshelften). Eenmaal het matrijs gedicht is, wordt er perslucht door de blaaspin geblazen. De voorvorm zal tenslotte de vorm aannemen van het matrijs.

Dit proces kan men vergelijken bij he blazen van glazen flessen, waar het gesmolten materiaal onder grote druk in een vorm wordt gedrukt.

Dit is het meest gebruikte en simpelste blaasgiet proces. Het is zeer geschikt voor het maken van kleine en grote hoeveelheden van relatief eenvoudige producten van farmaceutische, toilet, auto en huishoudartikelen. Denk bijvoorbeeld aan PET-flessen, plastic conainers en andere kunststof flessen die door middel extrusieblazen worden gemaakt.

Google+