België is wereldklasse wat betreft de verwerking van kunststoffen. Tenminste wanneer we het aantal geproduceerde artikelen berekenen per Belg. Herrekend naar de 11 miljoen inwoners in België, produceert de kunststof sector een groot aantal, hoogwaardige kunststof artikelen. Van dat aantal verkopen we 2 op de 3 artikelen aan het buitenland. Vooral onze buurlanden hebben veel interesse in onze hoogwaardige kunststofproducten. En dat is goed. Zo ontvangt België een netto geld instroom vanuit haar buurlanden, wat de verkoop van kunststof artikelen betreft. Want uiteraard worden er in België ook heel wat kunststoffen gekocht die niet in België geproduceerd werden.

Indien je België vergelijkt met Duitsland (80 miljoen inwoners) dan produceert Duitsland uiteraard een veel groter aantal kunststof artikelen. Een veelvoud van België. Maar niet wanneer je het uitrekent per inwoner. Met andere woorden, in België produceren we minder artikelen in absoluut aantal, maar we produceren wel efficiënter, sneller. We verkopen daarbij veel in het buitenland. Wat betekent dat we prijs/kwaliteit bijzonder goed scoren. Dus dat we er met z'n allen in slagen om de loonhandicap, onze hogere energiekost en de hogere staatskosten door middel van een hoge efficiëntiegraad weg te werken. En daar mogen we met z'n allen bijzonder fier op zijn.

Dat België koploper is, heeft uiteraard veel te maken met het geschoolde profiel van de Belg. Vele Belgen hebben in de ontwikkelen van KUNST-STOFFEN hun verdienste. De meest bekende is vandaag Leo Baekeland. Hij stond aan de wieg van de kunststofindustrie. In 1907 ontdekte hij de eerste synthetische kunststof, Bakeliet. Genoemd naar hem. (De toepassingen van Bakeliet zie je op de foto hieronder.) Maar hij is zeker niet alleen. Ook Julius Nieuwland, Ernest Solvay,... hebben allen een grote verdienste in de ontwikkeling van deze sector.

 

Bakeliet.PNG


Hoe groot is de Belgische kunststofverwerkende sector vandaag dan nog?

Federplast.be groepeert 247 lidbedrijven, allemaal kunststof verwerkers, die samen 21.000 opgeleide werknemers tewerk stellen en een jaarlijkse omzet realiseren van 7,8 miljard €. Samen met de producenten van de polymeren, die de grondstof vervaardigen waarmee kunststofverwerkers aan de slag gaan, is de Belgische kunststof- en rubberindustrie ongeveer een 300-tal bedrijven, waarin 34.000 mensen een omzet van 16 miljard euro realiseren. Daarvan blijft er een positief resultaat over voor de Belgische handelsbalans van nagenoeg 10 miljard euro.

De huidige kunststofverwerker produceert tussentijds andere artikelen. Een voorbeeld hiervan vind je eveneens hieronder.

 

 Medical.PNG

 

Google+